Online advies: groen water

Probleem: zweefalgen

Je vijver is troebel. Dit wordt altijd veroorzaakt door zweefalgen. Zweefalgen zijn  eencellige algen, die zich heel snel kunnen vermenigvuldigen. Het water in de vijver wordt dan groen en ondoorzichtig. In de foto hieronder zie je een voorbeeld van dit probleem:

vijver met zweefalgen
Vijver met zweefalgen. Het water is groen en ondoorzichtig. De kleine foto toont zweefalgen onder de microscoop.


Oorzaak van zweefalg

In een gezonde vijver nemen de zuurstofplanten alle voedingsstoffen op uit het water. Zolang de waterplanten ook echt álle voedingsstoffen uit het water opnemen, blijft de vijver helder. Zweefalgen krijgen geen kans, omdat er voor hen op deze manier te weinig voeding  in het water achterblijft.  De vijver is in deze situatie biologisch in evenwicht, en dus ook helder.

In een vijver met zweefalg is dit evenwicht echter verstoord. De zuurstofplanten nemen niet alle voedingsstoffen op uit het water, waardoor de vijver groen wordt. Dit kan veroorzaakt worden door te weinig zuurstofplanten in de vijver, maar meestal is de oorzaak een teruglopende groei van de zuurstofplanten.

Zuurstofplanten hebben voor hun groei hard water nodig. Hiermee wordt water bedoeld, waarin veel kalkachtige stoffen zijn opgelost. Deze stoffen worden ook wel voedingszouten genoemd. Zonder deze stoffen kunnen zuurstofplanten niet goed groeien. Uiteindelijk zullen ze gaan verslijmen en afsterven.

De waterhardheid van elke vijver loopt langzaam terug, omdat invallend regenwater extreem zacht is. Dit mengt zich met het vijverwater en laat zo de totale hardheid van de vijver teruglopen.

Met  Zweefalg-in-één bestrijd je zweefalgen in de vijver en verbeter je meteen de waterhardheid. Een behandeling met dit pakket is dan ook een belangrijke eerste stap om je vijver weer langdurig helder te krijgen.

Daarnaast heb je aangegeven, dat je vijver geen (biologisch) filter heeft. Een biologisch filter ondersteunt, net als een goede waterhardheid, de groei van de zuurstofplanten in de vijver. Het ontbreken van een filter draagt daarom ook bij aan het probleem van zweefalgen in de vijver.

 

Advies

  • Behandel je vijver met Zweefalg-in-één. Hiermee doodt je de algen en verbeter je de  waterhardheid.  De vijver wordt hierdoor weer helder.
  • Plaats eventueel nieuwe of extra zuurstofplanten of drijfplanten in de vijver.
  • Overweeg om een biologisch filter bij de vijver te plaatsen.
groene vijver helder maken
Met dit pakket maak je een groene vijver weer helder. Je verbetert er ook de waterkwaliteit (waterhardheid) van de vijver mee.

 

 

Verder lezen

  Groene vijver helder maken: stappenplan

  Zweefalg-in-één

  Groene zwemvijver helder maken