Vijver helder maken: stappenplan

Zweefalgen maken het water in je vijver groen en troebel. Zweefalgen zijn eencellige algen, die onder de juiste omstandigheden snel groeien. Een vijver helder maken is dus hetzelfde als zweefalgen bestrijden. Op deze pagina vind je een stappenplan, waarmee je een groene vijver helder kunt maken.

vijver helder maken
Een groene vijver kun je met het stappenplan op deze pagina weer helder maken.

 

Vijver helder maken – stappenplan

Hieronder lees je de vier stappen, die je moet doorlopen om je vijver weer helder te maken. Uiteindelijk is het de bedoeling, dat de zuurstofplanten in de vijver goed gaan groeien. Groeiende zuurstofplanten zorgen namelijk voor helder water in de vijver. Met groeiende zuurstofplanten blijft je vijver dus langdurig helder.


Stap 1: waterhardheid verbeteren

Zweefalgen groeien vooral goed in te zacht vijverwater. Verhogen van de waterhardheid is daarom de eerste stap in dit stappenplan. Hiermee verbeter je de groeicondities voor de zuurstofplanten in de vijver. Je kunt de waterhardheid verhogen met Mineral Clay of GH-Extra.

 

Stap 2: zorg voor voldoende CO2

Zuurstofplanten hebben CO2 nodig voor hun groei. Is je vijver niet voorzien van een biologisch filter? Dan kun je eventueel zorgen voor extra CO2 in het vijverwater door de vijver te behandelen met KH-Extra. Ook op deze manier verbeter je de groei van de zuurstofplanten in de vijver.

 

Stap 3: zweefalgen doden

Met een vloeibare algbestrijder dood je vervolgens de zweefalgen. Hiervoor kun je ook een UV-filter gebruiken. Plaatsen van drijfplanten in de vijver helpt ook om de groei van zweefalgen te verminderen.

 

Stap 4: extra zuurstofplanten plaatsen

Zodra het vijverwater weer helder is geworden, kun je zo nodig extra zuurstofplanten plaatsen. Wanneer deze gaan groeien, houden deze planten het water in de vijver namelijk ook op lange termijn helder.

 

Zweefalg-in-één

Met Zweefalg-in-Eén voer je de stappen 1 ,2 en 3 van het stappenplan in één handeling uit. Dit product bevat een middel om zweefalgen te doden en de waterhardheid van de vijver te verhogen. Zweefalg-in-één is gericht op een langdurig resultaat. Het neemt namelijk ook de achterliggende oorzaak van de groei van zweefalgen weg.

middel vijver helder maken
Zweefalg-in-één bevat een middel om zweefalgen te bestrijden en de waterhardheid te verhogen. Hiermee voor je stap 1 , 2 en 3 van dit stappenplan in één keer uit.

 

 

Verder lezen

  Hoofdartikel groene vijver helder maken

  Zweefalg-in-één

  Biologisch evenwicht

  Groene zwemvijver helder maken