Groei van zuurstofplanten verbeteren

Zuurstofplanten zijn erg belangrijk voor de vijver. Deze planten houden het vijverwater namelijk helder. Dit doen ze, doordat ze bij hun groei alle voedingsstoffen uit het vijverwater opnemen. Wanneer de zuurstofplanten hierin slagen, groeien ze goed en zal er in de vijver geen groei van algen optreden. Soms is de groei van zuurstofplanten echter verstoord. De planten groeien dan niet goed. Dit heeft tot gevolg, dat er voedingsstoffen in het vijverwater achterblijven. Dit kan vervolgens weer leiden tot algengroei en het groen worden van de vijver.

Op deze pagina groei van zuurstofplanten verbeteren lees je, hoe het komt dat de groei van zuurstofplanten soms niet goed is en wat je kunt doen, om dit te verbeteren.

groei van zuurstofplanten verbeteren - glanzend fonteinkruid
Zuurstofplanten, zoals dit Glanzend fonteinkruid, zijn onmisbaar voor een heldere vijver. Soms is de groei van zuurstofplanten echter niet goed. Op deze pagina lees je, wat je daaraan kunt doen.

Slechte groei van zuurstofplanten: oorzaken

Een slechte groei van zuurstofplanten kan twee oorzaken hebben. Er kan sprake zijn van een te lage totale waterhardheid of het vijverwater bevat te weinig koolzuur (CO2).

1. Te lage waterhardheid

Zuurstofplanten kunnen alleen groeien in hard vijverwater. In hard water zitten veel minerale stoffen opgelost. Dit zijn bijvoorbeeld calcium en magnesium. Deze opgeloste stoffen vormen de zogenaamde voedingszouten voor de zuurstofplanten. Wanneer het vijverwater waarin de zuurstofplanten staan te zacht is, zullen de planten het niet goed doen en slechte groei vertonen.

De waterhardheid van elke vijver loopt langzaam terug. Oorzaken zijn invallend regenwater, dat erg zacht is. Daarnaast verbruiken zuurstofplanten bij hun groei de in het water aanwezige voedingszouten. Na verloop van tijd daalt hierdoor de waterhardheid. De groei van zuurstofplanten gaat dan achteruit.

2. Te weinig CO2 in vijverwater

Naast hard water, hebben zuurstofplanten ook CO2 nodig voor hun groei. Eigenlijk geldt dit voor alle planten. De meeste planten kunnen de CO2 echter gewoon uit de lucht halen. Maar omdat zuurstofplanten volledig onder water groeien, zijn zij voor hun groei afhankelijk van de in het vijverwater aanwezige CO2.

CO2 wordt aan het vijverwater afgegeven door bacteriën in de vijver of in het vijverfilter. Wanneer er in de vijver echter te weinig bacteriën zitten, kan het zijn dat het gehalte aan CO2 in het vijverwater zover terugloopt dat de groei van zuurstofplanten stilvalt. De planten sterven dan langzaam af.

In nieuwe vijvers is dit vaak het geval. Een nieuwe vijver bevat meestal nog te weinig bacteriën om direct alle planten van CO2 te kunnen voorzien.

Het is gelukkig vrij eenvoudig om te zorgen voor zowel een goede waterhardheid als een voldoende gehalte aan CO2 in de vijver.

heldere vijver door groei van zuurstofplanten
Deze vijver heeft hard vijverwater. Alle zuurstofplanten groeien daarom goed. Het water is daardoor kristalhelder.

Groei van zuurstofplanten verbeteren

Het verbeteren van de groei van zuurstofplanten kan op twee manieren plaatsvinden. Je vindt deze hieronder. Welke methode je kiest, hangt af van wat in jouw vijver de oorzaak is van de teruggelopen groei. Vaak wordt een slechte groei van zuurstofplanten echter veroorzaakt door een combinatie van de hierboven genoemde oorzaken.

1. Verhogen waterhardheid (GH-waarde)

Omdat de waterhardheid van elke vijver geleidelijk terugloopt, is het belangrijk deze een paar keer per jaar weer op het juiste niveau te brengen. Dit kun je doen, door de vijver te behandelen met een hardheidsverbeteraar zoals Mineral Clay. Hiermee voorzie je het vijverwater van extra voedingszouten. De totale hardheid van vijverwater wordt ook wel de GH-waarde genoemd.

2. Verhogen CO2-gehalte (KH-waarde)

CO2 is een gas. Het is daarom lastig om dit aan de vijver toe te voegen. CO2 komt echter ook in gebonden vorm voor. Het is dan verbonden met een andere stof en heeft een vaste, in water oplosbare vorm. Dit noem je een carbonaat. Door deze stof aan het vijverwater toe te voegen, verhoog je de hoeveelheid beschikbare CO2 voor de zuurstofplanten. Hierdoor zal de groei ervan verbeteren. De hoeveelheid CO2 die in gebonden vorm aanwezig is in water, wordt aangegeven met de KH-waarde. Verhogen van het CO2-gehalte is dan ook hetzelfde als verbeteren van de  KH-waarde van de vijver.

Met KH-Extra kun je eenvoudig en snel de KH-waarde van je vijver verhogen. Op die manier zorg je er voor, dat er direct CO2 beschikbaar komt voor de groei van zuurstofplanten in de vijver. Ook Mineral Clay zorgt voor een hogere KH-waarde, maar dit product werkt langzamer dan KH-Extra. De werking houdt wel een stuk langer aan.

Mineral Clay: ontwikkeld door Vijverhulp

Mineral Clay is een product om de waterhardheid van de vijver te verhogen. Het is door Vijverhulp zelf ontwikkeld en wordt precies volgens onze voorschriften geproduceerd. Inmiddels wordt Mineral Clay in een zeer groot aantal vijvers toegepast. Groot voordeel van Mineral Clay is, dat de standaarddosering er voor zorgt dat je het hele jaar een goede waterhardheid in de vijver hebt. Dit is uiteraard zeer belangrijk voor de groei van zuurstofplanten.

In een vijver die jaarlijks behandeld worden met Mineral Clay, groeien zuurstofplanten als Waterpest, Glanzend fonteinkruid en Gedoornd hoornblad veel beter dan in een onbehandelde vijver. Hierdoor blijft zo’n vijver ook aanmerkelijk helderder.

Mineral Clay is een compleet onderhoudsproduct voor tuinvijvers. Mineral Clay is ook zeer geschikt voor gebruik in nieuwe vijvers. Het helpt een nieuwe vijver namelijk door de kritieke opstartfase heen.

Op basis van onze jarenlange ervaringen met Belgische en Nederlandse tuinvijvers hebben wij een product gemaakt, waarvan de werking exact is afgestemd op de Belgische en Nederlandse omstandigheden. Dit maakt Mineral Clay tot een uniek product vergeleken met andere waterverbeteraars.

vijver met Mineral Clay
Voorbeeld van een vijver die jaarlijks behandeld wordt met Mineral Clay. Alle zuurstofplanten in deze vijver groeien uitstekend. Het vijverwater is daardoor glashelder.

Mineral Clay

Mineral Clay is een kleiproduct, dat je op de bodem van de vijver aanbrengt. Hier lost het vervolgens geleidelijk op in het vijverwater. Het middel heeft een werking die vier tot zes maanden aanhoudt. Mineral Clay veroorzaakt bij toediening geen vertroebeling van het water.

Mineral Clay verbetert de groei van zuurstofplanten.
Mineral Clay verbetert de groei van zuurstofplanten.

Mineral Clay is verkrijgbaar via onze webshop.

Verder lezen

  Taak van zuurstofplanten in de vijver

  Mineral Clay: meer informatie

  Onderhoud van waterplanten

  Onderhoud van vijverwater