Draadalgen bestrijden – draadalg verwijderen

Veel vijvers hebben wel eens last van draadalgen. Draadalgen zijn draadvormige algen, die kunnen groeien aan de vijverrand, plantmanden en tussen de waterplanten. Je kunt draadalg in de vijver vergelijken met onkruid in de tuin. Wanneer de draadalgen echter de overhand krijgen in de vijver, wordt draadalgen bestrijden noodzakelijk. Hiermee zorg je er namelijk voor, dat de draadalgen niet de zuurstofplanten gaan overwoekeren en zo het biologisch evenwicht van de vijver op het spel zetten.

Beginnende draadalg kan heel snel groeien. De algen gaan dan grote plakkaten vormen. Als je dit wil voorkomen, is het belangrijk draadalg in een vroeg stadium te herkennen en direct de juiste tegenmaatregelen te nemen.

Op deze pagina draadalgen bestrijden kijken we naar:

 • Oorzaak van de groei van draadalgen;
 • Draadalgen voorkómen;
 • Draadalgen bestrijden.
draadalgen bestrijden vijver
Op deze afbeelding zie je, hoe de groei van draadalgen tussen de zuurstofplanten in de vijver begint. Op tijd draadalgen bestrijden is erg belangrijk. Hiermee voorkom je namelijk, dat de hele vijver overwoekerd wordt.

Draadalgen: oorzaak

Draadalgen groeien uit algsporen. Deze waaien met de wind in de vijver. Je kunt draadalg in de vijver daarom nooit volledig voorkomen. Draadalgen zijn echter voedselconcurrenten van de gewone zuurstofplanten in de vijver. Wanneer er in een vijver voldoende zuurstofplanten staan, zullen deze alle voedingsstoffen uit het water opnemen. In dat geval blijft er niets achter voor de groei van draadalgen. Wanneer de zuurstofplanten echter niet al deze voedingsstoffen opnemen, kan er hierdoor draadalg in de vijver gaan groeien. De oorzaak van draadalg is dus altijd het achterblijven van voedingsstoffen in het vijverwater.

Het vervelende hierbij is, dat draadalg lagere eisen voor zijn groei stelt dan gewone zuurstofplanten. Draadalgen groeien namelijk ook goed in zacht vijverwater.  Zuurstofplanten daarentegen hebben hard water nodig voor hun groei. Daarnaast start de groei van draadalgen in het voorjaar al eerder dan die van de zuurstofplanten. Aan het eind van het groeiseizoen groeien draadalgen juist nog wat langer door.

Draadalgen in de vijver voorkomen

Het beste kun je natuurlijk proberen om draadalgen in de vijver te voorkomen. Dit is uiteraard beter dan draadalg verwijderen of draadalgen bestrijden. Je kunt de groei van draadalg grotendeels voorkomen, door je vijver op de juiste manier in te richten. Hieronder vind je een aantal tips hiervoor.

Draadalgen in de vijver voorkomen: tips

  1. Zet veel zuurstofplanten in de vijver
   Draadalgen en zuurstofplanten zijn voedselconcurrenten. Veel zuurstofplanten plaatsen in de vijver zorgt er daarom voor, dat deze planten meer voedingsstoffen uit het vijverwater opnemen. Er blijft daardoor minder over voor de draadalgen.
  2. Waterhardheid hoog houden
   Als de waterhardheid in de vijver te laag is, groeien de zuurstofplanten niet goed. Er blijven dan voedingsstoffen in het vijverwater achter. Draadalgen zullen hiervan profiteren en dus flink gaan groeien. Zeker omdat draadalg, in tegenstelling tot zuurstofplanten, wel goed groeit in zacht water.
  1. Bladinval tegengaan
   Herfstbladeren die in de vijver waaien en er niet uitgehaald worden, zullen op de vijverbodem langzaam vergaan. Hierbij geven zij voedingstoffen af aan het vijverwater. Dit wordt hierdoor voedselrijker, waardoor de groei van draadalg zal toenemen. Door in het najaar een net over de vijver te spannen kun je dit voorkomen.
  1. Niet teveel vissen
   Ook vissen produceren afval en maken het vijverwater dus voedselrijker. Wanneer de hoeveelheid afval zo groot wordt, dat de zuurstofplanten het niet meer kunnen opnemen, zal de groei van draadalgen in de vijver gaan toenemen. In vijvers met teveel vissen groeit daarom ook vaak veel draadalg.
 1. Aanwezige draadalgen handmatig verwijderen
  Draadalgen zoveel als mogelijk met de hand of een borstel verwijderen, zal de groei ervan enigszins afremmen.

Draadalgen bestrijden

Wanneer in de vijver eenmaal een flinke hoeveelheid draadalgen groeit is, zal dit nooit vanzelf verdwijnen. Om zo’n vijver weer op orde te krijgen, is draadalgen bestrijden noodzakelijk. Het alleen maar met de hand verwijderen van draadalgen geeft namelijk onvoldoende resultaat. De draadalgen zullen blijven groeien omdat er algsporen in de vijver achterblijven. Deze groeien vervolgens weer snel uit tot nieuwe algen. Handmatig draadalg blijven verwijderen is daarom niet effectief. Als je in deze situatie niet tijdig start met draadalgen bestrijden, gaan de draadalgen de zuurstofplanten in de vijver overwoekeren. Het biologisch evenwicht van de vijver komt dan in gevaar.

Draadalgen staan wat betreft hun oorsprong dicht bij de zuurstofplanten. Draadalgen bestrijden is daarom lastig. Als je namelijk teveel of een verkeerd bestrijdingsmiddel gebruikt, kunnen de zuurstofplanten daardoor ook aangetast worden. Veel traditionele bestrijdingsmiddelen werken op basis van kopersulfaat. Dit doodt inderdaad de draadalgen, maar tast ook de waterplanten aan. Het is bovendien slecht voor de vissen en andere dieren in de vijver. Modernere middelen voor draadalgen bestrijden zijn gebaseerd op veiligere stoffen.

Losse middelen tegen draadalg nemen echter nooit de achterliggende oorzaak van de groei van draadalg weg. Het is vooral symptoombestrijding. De achterliggende oorzaak van alggroei in de vijver is altijd grotere voedselrijkheid dan de zuurstofplanten kunnen opnemen. Deze achterliggende oorzaak wordt uiteraard ook niet weggenomen met alleen maar handmatig draadalg verwijderen.

Draadalgen bestrijden: aanpak

Draadalgen bestrijden moet je altijd langs meerdere kanten uitvoeren. Met onderstaande aanpak bestrijd je draadalg op de juiste wijze. Hierbij blijft de draadalg voor langere tijd weg uit de vijver.

 1. Waterhardheid verbeteren
  Hierdoor zullen de zuurstofplanten beter groeien, wat de groei van algen op natuurlijke wijze afremt.
 2. Draadalg zoveel mogelijk verwijderen met de hand
  Probeer zoveel mogelijk draadalgen handmatig te verwijderen.
 3. Doden van de achtergebleven draadalgen en algsporen
  Met een algbestrijder dood je tot slot de achtergebleven draadalgen en de algsporen.

Draadalgen bestrijden volgens deze aanpak geeft het beste resultaat. De groei van draadalg wordt voor langere tijd geremd, omdat je met stap 1 de achterliggende oorzaak van de groei hebt weggenomen (te lage waterhardheid).

draadalgen handmatig verwijderen
Draadalgen handmatig verwijderen

Vijver preventief behandelen tegen draadalg

De meest effectieve manier van draadalgen in de vijver bestrijden is het preventief behandelen van de vijver. Hiermee is de vijver gedurende het hele jaar algenvrij en kan het vervelende klusje van handmatig draadalg verwijderen dus achterwege blijven. Een preventieve kuur moet je zowel in het vroege voorjaar en late najaar uitvoeren. In deze perioden hebben de draadalgen namelijk een voorsprong op de zuurstofplanten in de vijver.

Draadalgen bestrijden: draadalg-in-één

Draadalg-in-één is een middel om draadalg goed en langdurig te bestrijden. Het bevat een waterhardheidverbeteraar, die de groei van zuurstofplanten stimuleert, en een moderne draadalgbestrijder. Hiermee dood je de aanwezige algen en algsporen. Door deze gecombineerde aanpak wordt de groei van nieuwe algen gedurende enkele maanden sterk geremd. Bij juiste dosering is dit middel bovendien volkomen veilig voor planten, vissen en andere vijverbewoners. Het product bevat geen kopersulfaat.

Met Draadalg-in-één bestrijd je draadalgen langs meerdere kanten. Dit middel past dan ook precies in de hierboven besproken aanpak van draadalgen bestrijden. In vergelijking met een losse algbestrijder is het product daardoor veel effectiever. Dit komt, omdat bij gebruik van Draadalg-in-één ook de achterliggende oorzaak van de groei van draadalgen aangepakt wordt. Ook voor preventieve kuur in het voor- en najaar is dit middel zeer geschikt.

Als je Draadalg-in-één gebruikt, volg je precies het hierboven genoemde stappenplan van draadalgen bestrijden.

Draadalgen tegengaan: draadalg-in-één
Met draadalg-in-één bestrijd je draadalgen langs meerdere kanten. Hierbij neem je ook de achterliggende oorzaak van de groei van draadalgen weg.
 Dit pakket is in onze webshop verkrijgbaar voor diverse vijverformaten.

Verder lezen

  Draadalgen voorkomen en bestrijden: 10 tips

Draadalg-in-één  Meer informatie over Draadalg-in-één

  Draadalgen biologisch bestrijden

  Draadalg in zwemvijver bestrijden