Vijverpomp

Taak vijverpomp

Een vijverpomp laat het water in de vijver circuleren. Deze circulatie is belangrijk. Het vijverwater blijft hierdoor namelijk gezond. In de vijver vinden verschillende natuurlijke processen plaats. Hierbij ontstaan ook  afvalproducten. Voorbeelden hiervan zijn ammoniak, nitraat, methaan en zwavelverbindingen. Het is belangrijk, dat deze afvalproducten ook weer uit het vijverwater verdwijnen. Dit kan deels gebeuren doordat het vijverwater deze stoffen afgeeft aan de atmosfeer. Watercirculatie door de vijverpomp is daarbij belangrijk. Dit versnelt namelijk de afgifte van deze stoffen aan de lucht.

Aan de andere kant neemt het vijverwater ook stoffen op uit de atmosfeer. Hierbij gaat het bijvoorbeeld om koolzuur (CO2) en zuurstof. Deze gassen zijn noodzakelijk voor een goede plantengroei en een gezond bacterieleven in de vijver. Een goede watercirculatie zorgt er voor, dat deze stoffen sneller door het vijverwater worden opgenomen.

Daarnaast kunnen vijverpompen het vijverwater een hoogte laten overbruggen. Hierdoor kun je een vijver met meerdere waterniveaus maken. Denk bijvoorbeeld aan een waterval of beekloop.

vijverpomp laat water ademen
Een vijverpomp laat water ademen. Daarnaast kan water dankzij een vijverpomp hoogte overbruggen.
Wanneer er geen vijverpomp aanwezig is en watercirculatie dus ontbreekt, kan de vijver makkelijk een overschot aan schadelijke stoffen opbouwen. Deze stoffen schaden vervolgens het leven in de vijver (planten, vissen). Daarnaast ontstaat er sneller een tekort aan zuurstof en kooldioxide (CO2).
Samengevat kun je zeggen dat watercirculatie met een vijverpomp de vijver laat ademen. Daarmee helpt de pomp het vijverwater gezond helpt te houden.

Naast dit biologisch doel, kan een vijverpomp natuurlijk ook dienen als aanvoer voor een biologisch filter, een UV-filter, een fonteintje of een waterval.

Soorten vijverpompen

Vijverpompen zijn er in diverse soorten en maten. De belangrijkste kenmerken lees je hieronder.

Droge en natte opstelling

In een droge opstelling staat de pomp buiten de vijver. Het vijverwater wordt hierbij met een slang aangezogen. Via een andere slang loopt het water vervolgens weer terug de vijver in. Voordeel van een droge pompopstelling is, dat de pomp makkelijk bereikbaar is en dus toegankelijk is voor onderhoud.

In een natte opstelling staat de vijverpomp daarentegen in de vijver. Bijvoorbeeld op de vijverbodem of op een kleine verhoging. Een natte opstelling wordt het meest toegepast. Voordeel is, dat de pomp beter uit het zicht gehouden kan worden. Ook hoeven er minder slangen in en uit de vijver te lopen. Daarnaast is een vijverpomp in een natte opstelling minder gevoelig voor storingen.

vijverpomp droge opstelling
Voorbeeld van een droge opstelling van een vijverpomp. De pomp staat hierbij niet in de vijver, maar op de vijverrand. Het vijverwater wordt met een slang uit de vijver gezogen.

Pompvermogen

Het vermogen van een pomp wordt meestal aangegeven met het aantal liters water per uur dat de pomp kan verplaatsen. Een type-aanduiding als 2000 betekent dus, dat de pomp 2.000 liter vijverwater per uur kan rondpompen. Maar let op: dit vermogen geldt alleen als de pomp geen hoogte hoeft te overbruggen. Als de pomp bijvoorbeeld op de vijverbodem staat en een waterval van water moet voorzien, moet het water ruim een meter omhoog gepompt worden. Dit heet de opvoerhoogte. Hoe groter de opvoerhoogte, des te minder water zal de pomp kunnen leveren. Een opvoerhoogte van een meter betekent in de praktijk namelijk al snel een capaciteitsverlies van 25% of meer. Een pomp met een capaciteit van 2.000 liter zal in dit voorbeeld dan dus maximaal 1.500 liter water per uur door de waterval kunnen laten stromen.

Bij goede pompen staat in de documentatie altijd de maximum-opvoerhoogte vermeldt. Dit is de dus de maximale hoogte die de pomp kan overbruggen, zonder al te veel capaciteit te verliezen.

Voor het kiezen van een vijverpomp kun je als regel aanhouden, dat de pomp 25-50% van het vijverwater per uur moet kunnen verpompen. Voor een vijver van 10.000 liter betekent dit dus, dat pompen met een capaciteit van 2.500 tot 5.000 liter geschikt zijn.

Naast het pompvermogen is ook het stroomverbruik van de vijverpomp belangrijk. Een pomp staat in het groeiseizoen meestal 24 uur per dag aan. Het is daarom belangrijk, om te kiezen voor een zuinige pomp. Om deze reden zijn zogenaamde vuilwaterpompen ongeschikt voor de vijver. Deze pompen verbruiken namelijk relatief zeer veel stroom.

vijverpomp greenline
Voorbeeld van een energiezuinige vijverpomp. Dit model is alleen geschikt voor een natte opstelling.

Installatie en onderhoud

Installatie vijverpomp

De installatie van een vijverpomp is niet ingewikkeld. Het is echter belangrijk om de vijverpomp zo diep mogelijk in de vijver te plaatsen. Het punt waar het water weer terugstroomt in de vijver, kan daarnaast het beste zo ver mogelijk van de pomp af liggen. Hiermee bereik je nameijk, dat ook echt al het water  in de vijver rondgepompt wordt en niet slechts in een klein gedeelte van de vijver.

Eventueel kun je de pomp op een kleine verhoging op de vijverbodem plaatsen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan enkele bakstenen. Hierdoor zal de pomp namelijk minder makkelijk vuil van de bodem opzuigen.
Gebruik bij bij het aansluiten verder slangen met een zo groot mogelijke diameter. Een te krappe slang verlaagt het effectieve vermogen van de pomp en geeft ook meer kans op verstopping en losschieten van de slang.

Onderhoud vijverpomp

Een vijverpomp draait normaal gesproken van maart tot oktober. Aan het einde van het vijverseizoen kun je de pomp uit de vijver te halen. Je kunt hem dan schoonmaken en vervolgens gewoon terugzetten in de vijver. De pomp overwintert op deze manier -uitgeschakeld- in de vijver. In het voorjaar heb je op die manier een pomp die direct weer kan worden ingeschakeld. Een vijverpomp heeft normaal gesproken geen verder onderhoud nodig.

Vijverpomp kopen

In onze webshop bieden wij verschillende soorten vijverpompen aan. Al deze pompen zijn energiezuinig en van goede kwaliteit. Er geldt altijd een garantieperiode van twee jaar.

vijverpomp vijver kopen

In onze webshop vind je verschillende soorten energiezuinige vijverpompen.