Groene vijver helder maken | Zweefalgen bestrijden

Een groene vijver is een vervelend probleem. De vijver is niet mooi meer om te zien en de groei van zuurstofplanten loopt terug. Dit is natuurlijk erg jammer. Een mooie, heldere vijver met groeiende planten en een zichtbaar onderwaterleven is immers veel aantrekkelijker dan een groene poel. Een groene vijver wordt altijd veroorzaakt door zweefalgen.

Vaak kun je een groene vijver echter op een eenvoudige wijze weer snel helder maken. Helaas is lang niet altijd duidelijk, wat je hiervoor precies moet doen. De advisering door tuincentra is bovendien vaak belabberd. Op deze pagina lees je daarom , hoe je een groene vijver weer helder kunt maken. We laten dit zien met behulp van een duidelijk stappenplan.

groene vijver helder maken
Voorbeeld van een vijver met beginnende groei van zweefalgen. De vijver wordt groen en troebel. Hierdoor is al bijna niets meer te zien van het onderwaterleven in de vijver.  Door snel in te grijpen, kun je een groene vijver weer helder maken.

Groen water vijver: oorzaak

Zweefalgen

De oorzaak van groen water in de vijver is altijd zweefalg. Dit is een kleine, eencellige algensoort. Deze algensoort groeit gemakkelijk en snel. In vijvers waar de gewone waterplanten niet meer kunnen groeien, kan zweefalg namelijk nog wel gewoon groeien. Hierdoor kan zo’n vijver snel groen worden. Vooral bij warm weer en hoge watertemperaturen groeit zweefalg razendsnel.

Zweefalgen en zuurstofplanten zijn voedselconcurrenten. Dit betekent, dat ze beide gebruik maken van dezelfde voedingsstoffen in het vijverwater. Wanneer er in een vijver veel zweefalg zit, zal de groei van de zuurstofplanten daardoor gaan teruglopen. Groen water en slecht groeiende zuurstofplanten gaan daarom meestal samen.

Biologisch evenwicht verstoord

Als een vijver groen wordt, betekent dit altijd dat het biologisch evenwicht in de vijver verstoord is. Een gezond biologisch evenwicht zorgt er namelijk voor, dat een vijver helder blijft. De afbeelding laat dit zien:

biologisch evenwicht verstoord in vijver
Weergave biologisch evenwicht vijver

In de afbeelding zie je de drie zaken waaraan een vijver moet voldoen, om helder te blijven:

1. groeiende zuurstofplanten

2. voldoende CO2

3. voldoende mineralen

Als in een vijver de drie genoemde zaken aanwezig zijn, is het water helder. Anders gezegd: een vijver met groeiende zuurstofplanten, hard vijverwater en voldoende CO2 zal geen last hebben van zweefalg.

Onderstaande checklist helpt je te vinden, waar het biologisch evenwicht in je vijver verstoord is en wat dus de reden is, dat het vijverwater groen is geworden.

ja
nee
Zuurstofplanten
staan er voldoende zuurstofplanten in de vijver?
groeien de zuurstofplanten goed?
Koolzuur (CO2)
is er een biologisch filter aanwezig?
is de PH-waarde van de vijver ’s ochtends lager dan 7,5?
Mineralen
is de waterhardheid van de vijver het afgelopen jaar minstens eenmaal op peil gebracht?

Overal waar je ‘nee’ hebt ingevuld, zit een verstoring van het biologisch evenwicht. Vaak is het echter zo, dat een groene vijver meerdere oorzaken heeft. Het biologisch evenwicht is dan dus op meer plaatsen verstoord.

Zoals je kunt lezen, is een groene vijver een ingewikkeld probleem dat bovendien meerdere oorzaken kan hebben. Hieronder bespreken we daarom een stappenplan, dat je in alle gevallen kun aanhouden om je groene vijver weer helder te maken.

Stappenplan: groene vijver helder maken

Stap 1: waterhardheid verhogen

Hard water is de eerste vereiste om weer een heldere vijver te krijgen. In zacht water kunnen namelijk alleen zweefalgen groeien, geen zuurstofplanten. De waterhardheid van je vijver loopt terug, omdat invallend regenwater erg zacht is. Een te lage waterhardheid betekent, dat er te weinig voedingszouten voor de zuurstofplanten in de vijver zitten. Je zult dus als eerste stap de waterhardheid van het vijverwater moeten verbeteren.

Stap 2: zorg voor voldoende CO2

Zuurstofplanten die goed groeien, zorgen voor helder water. Voor hun groei zijn deze planten echter afhankelijk van CO2 in het water. Zorg daarom dus voor voldoende CO2 in je vijver. Dit kun je doen door het plaatsen van een biologisch filter en het enten van bacteriën. Eventueel kunt je met KH-Extra direct extra CO2 aan het vijverwater toevoegen.

Stap 3: bestrijd de aanwezige zweefalgen

Het bestrijden van de aanwezige zweefalg is de volgende stap. Hierbij doodt je met een algenbestrijder de zweefalgen. Het vijverwater wordt hierdoor weer helder. Wanneer je echter alleen deze stap uitvoert, zal je vijver weer snel opnieuw groen worden. De achterliggende oorzaak, te zacht vijverwater, neem je dan immers niet weg.

Vijverhulp heeft voor het helder maken van een groene vijver Zweefalg-in-één ontwikkeld.  Wanneer je dit product toepast in je vijver, voer je in één keer de stappen 1 t/m 3 van dit stappenplan uit. Je vijver wordt hierdoor weer helder en je verbetert tegelijk de waterhardheid. De zuurstofplanten in je vijver kunnen hierdoor weer gaan groeien. Dit zorgt er voor, dat de vijver ook op langere termijn helder blijft.

groene vijver helder maken: zweefalg-in-één
Zweefalg-in-één bestaat uit een hardheidsverbeteraar en een vloeibare zweefalgbestrijder. Met dit pakket volg je precies de stappen uit het bovenstaande stappenplan. Je maakt hiermee dus je groene vijver weer helder.

Stap 4: nieuwe / extra zuurstofplanten plaatsen

De eerste drie stappen uit het stappenplan kun je ineens uitvoeren met Zweefalg-in-één. Met het plaatsen van nieuwe zuurstofplanten moet je echter wachten tot de vijver weer enigszins helder is. Als je namelijk al nieuwe zuurstofplanten plaatst voordat de zweefalg uit de vijver verdwenen is, zit er nog te weinig CO2 in het vijverwater om de nieuwe zuurstofplanten goed te laten groeien. Wacht met deze laatste stap dus, tot de vijver weer duidelijk helderder geworden is.

Door het uitvoeren van dit stappenplan herstel je het biologisch evenwicht in je vijver. Je maakt op die manier een groene vijver weer helder. Door te blijven zorgen voor een goede waterhardheid, voldoende groeiende zuurstofplanten en voldoende productie van CO2  houd je je vijver ook op lange termijn helder.

groene vijver helder maken voor en na gebruik zweefalg-in-één
Voorbeeld van een vijver die succesvol behandeld is tegen zweefalgen met Zweefalg-in-één. Het water is weer helder geworden en de vissen zijn daardoor weer zichtbaar.

Groene vijver voorkomen

Een groene vijver voorkómen is natuurlijk beter dan een groene vijver moeten behandelen. Bekijk daarom zeker ook het artikel waarin staat wat je kunt doen om een heldere vijver helder te houden.

Helder houden van een vijver heeft echter veel raakvlakken met het helder maken van een groene vijver. Ook hier vind je namelijk de drie belangrijkste elementen van het biologisch evenwicht terug:

  1. een goede waterhardheid;
  2. voldoende CO2 in het vijverwater;
  3. genoeg zuurstofplanten.

Belangrijke tips voor het helder houden van je vijver zijn dan ook, om éénmaal per jaar de waterhardheid op peil te brengen, het filter te behandelen zoals uitgelegd op onze pagina filters en de zuurstofplanten op de juiste manier te onderhouden. Op deze manier blijf je genieten van een mooie, heldere vijver.

Verder lezen

  Groene vijver helder maken: stappenplan

  Zweefalg-in-één

  Biologisch evenwicht

  Groene zwemvijver helder maken