www.vijverhulp.be: de snelste weg naar een heldere vijver! 

Draadalgen bestrijden

Draadalg is een vervelende vijverkwaal, die bijna in alle vijvers wel eens voorkomt. Draadalgen zijn draadvormige wieren, die zich gemakkelijk hechten aan de vijverrand, plantmanden en waterplanten. Draadalgen kunnen heel snel groeien en gaan dan grote plakkaten vormen, die zelfs kunnen gaan drijven op de vijver. Op dat moment overwoekeren ze de andere planten en komt het biologisch evenwicht in de vijver in gevaar. Het is daarom erg belangrijk draadalg in een vroeg stadium te herkennen en de juiste tegenmaatregelen te nemen. 

 

 

Draadalg begint vrij onschuldig als ragfijne sliertjes die zich aan planten of vijverrand hechten. Zonder goede behandeling kan het uitgroeien tot een plaag, die de hele vijver aantast en het biologisch evenwicht in de vijver verstoort.

Draadalgen kunnen andere planten belemmeren in hun groei. Het gaat dan vooral om de zuurstofplanten, die volledig door de draadalgen overwoekerd kunnen worden.

Neem bij beginnende draadalg daarom direct de juiste maatregelen.

  Draadalgen in vijver

Oorzaak van draadalg

Draadalgen zijn voedselconcurrenten van de gewone zuurstofplanten in de vijver. Wanneer er in een vijver te weinig zuurstofplanten staan om alle voedingsmiddelen uit het water op te nemen, kan draadalg makkelijk de kop opsteken. Toch komt draadalg ook voor in vijvers met zeer veel zuurstofplanten, maar dan in een wat mildere mate. Draadalg in de vijver is te vergelijken met onkruid in een gewone tuin.

Het lastige is, dat draadalg net wat lagere eisen aan zijn groei stelt dan gewone zuurstofplanten. Draadalgen groeien bijvoorbeeld, in tegenstelling tot gewone zuurstofplanten, wel goed in zacht vijverwater. Daarnaast start hun groei in het voorjaar al eerder dan die van de zuurstofplanten; in de herfst groeien ze juist wat langer door.


Bestrijding van draadalgen

Draadalgen in de vijver staan in biologisch opzicht dicht bij gewone waterplanten. Bestrijden van draadalgen in de vijver is daarom lastig: als er verkeerd of teveel bestrijdingsmiddel gebruikt wordt, kunnen de zuurstofplanten ook aangetast worden. Veel traditionele bestrijdingsmiddelen zijn gebaseerd op een hoge dosis kopersulfaat. Dit doodt inderdaad de draadalgen, maar tast ook de waterplanten aan. Ook voor de vissen is dit een schadelijke stof. Modernere algbestrijders gebruiken veiligere stoffen. Bestrijdingsmiddelen nemen echter de oorzaak van de draadalg niet weg; het is vooral symptoombestrijding.


Goede draadalgbestrijding vindt daarom altijd langs meerdere kanten plaats:

-Verbeteren van de waterhardheid, waardoor de zuurstofplanten beter groeien;
-Handmatig verwijderen van zoveel mogelijk draadalgen (foto);
-Doden van de resterende draadalgen met een moderne algbestrijder ;
-Nieuwe algengroei remmen door algensporen te doden.

 

Draadalgen handmatig verwijderen  

Goede draadalgbestrijding omvat niet alleen de draadalg verwijderen, maar ook de achterliggende oorzaak van het algenprobleem aangepakken.

Essentieel is het verbeteren van de waterhardheid van de vijver. Daarnaast kunnen aanwezige algen eerst zoveel mogelijk handmatig verwijderd worden (foto).

Vervolgens kan de vijver behandeld worden met een antidraadalgmiddel, dat de resterende draadalgen en algsporen doodt.

 

De meest effectieve manier van draadalgen bestrijden is echter het preventief behandelen van de vijver. Hiermee is de vijver gedurende het hele jaar algenvrij en kan het vervelende klusje van handmatige algenbestrijding achterwege blijven. Een preventieve kuur kan het beste zowel in het voor- als najaar gegeven worden.


Draadalg-in-één-pakket

Het vijverhulp Draadalg-in-één-pakket is een goed middel om draadalg effectief en langdurig te bestrijden. Het bestaat uit een waterhardheidverbeteraar (Mineral Clay), die de groei van zuurstofplanten stimuleert en een moderne vloeibare draadalgbestrijder, die de aanwezige draadalgen en algsporen doodt en daarmee de groei van nieuwe algen gedurende enkele maanden sterk remt. Bij juiste dosering is dit middel onschadelijk voor planten en vissen.

Met het Draadalg-in-één-pakket worden de draadalgen dus langs meerdere kanten bestreden. In vergelijking met veel andere middelen is het dan ook beduidend effectiever, omdat de achterliggende oorzaak van de draadalg aangepakt wordt. Ook als preventieve kuur in het voor- en najaar is dit middel zeer geschikt.

Het pakket is in onze webshop verkrijgbaar voor diverse vijverformaten. Op de bestelpagina vindt u hierover meer informatie.

Het Draadalg-in-één-pakket is een effectief middel tegen draadalgen, omdat het de achterliggende oorzaak van het probleem aanpakt.

Dit product verhoogt de waterhardheid van de vijver en bestrijdt aanwezige algen en algsporen. Hiermee worden de draadalgen in de vijver langs meerdere kanten bestreden.

Het Draadalg-in-één-pakket is verkrijgbaar in onze webshop. U betaalt bij Vijverhulp nooit verzendkosten of andere bijkomende kosten.

 

  Middel tegen draadalgen in de vijver

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 


 

 

 

© 2002-2013 Vijverhulp. Niets uit deze website mag zonder schriftelijke toestemming van Vijverhulp worden gekopiëerd, overgenomen of op andere wijze openbaar worden gemaakt.  Vijverhulp, Mineral Clay, GH-Extra, KH-Extra,Pond Biotics, Draadalg-in-één en Zweefalg-in-één zijn geregistreerde merknamen.
Vijverhulp: de snelste weg naar een heldere vijver
Bestel GH-Extra
KH-Extra verhoogt direct de KH-waarde van de vijver en verbetert de groei van zuurstofplanten
Bestel Mineral Clay
Bestel Draadalg-in-Eén
 
Bestel Pond Biotics