Voorbeeld vijver ontwerpen

Op deze pagina vind je een voorbeeld van een vijverontwerp. Dit ontwerp bestaat uit een plattegrond, een dwarsprofiel van de vijver en een beplantingsplan.

 

Vijverontwerp: plattegrond vijver en deel tuin

vijver ontwerp voorbeeld
Plattegrond van het vijverontwerp

Op deze plattegrond zie je, hoe de vijver in de tuin komt te liggen. De afmetingen zijn eveneens aangegeven. Ook zie je hoe, de vijver ten opzichte van het zuiden georiënteerd is. Dit is belangrijk voor het aantal uren zon dat de vijver krijgt.

Deze vijver wordt als het ware een stukje in het terras geschoven. Hierdoor is de belevingswaarde extra hoog.

 

Dwarsprofiel vijver

vijver ontwerpen voorbeeld
Dwarsprofiel van de vijver.

Het dwarsprofiel van de vijver laat zien, hoe diep de vijver op verschillende plaatsen wordt. Je ziet hier met andere woorden waar de verschillende diepte-plateaus komen. Aan de terraskant is deze vijver het diepst (80 cm). Op deze plaats komt namelijk een waterlelie te staan.

 

Beplantingsplan

Beplantingsplan vijver
Beplantingsplan van de vijver. Waar komen welke waterplanten?

In het beplantingsplan zie je tot slot, waar je welke waterplanten gaat zetten. Hierbij houd je rekening met de verschillende dieptes die de vijver heeft. De waterlelie (A) staat zoals gezegd in het diepste deel van de vijver. De zuurstofplanten (B t/m E) staan op 50 cm diepte. De moerasplanten (F) tenslotte, die helemaal achterin de vijver staan, staan in het ondiepe deel van 20 cm.

 Dit ontwerp van een vijver is afkomstig van de site Vijverhandboek.nl.

 

Verder lezen

 Vijver ontwerpen

 Vijver aanleggen

 Nieuwe vijver opstarten

 Beplantingsplan