Onderhoud vijver in de lente en zomer

In het voorjaar komt de vijver weer tot leven. De waterplanten lopen uit, de vissen worden weer actiever: de natuur ontwaakt. In het voorjaar zorg je door goed onderhoud dat je vijver het hele seizoen mooi blijft. Op deze pagina Onderhoud vijver lente en zomer lees je daarom, welk onderhoud in het voorjaar en de periode daarna belangrijk is voor de vijver.

onderhoud vijver lente: in het voorjaar komt de vijver weer tot leven.
In de lente komt de vijver weer tot leven. De zuurstofplanten schieten uit, de vissen worden actiever en ook kikkers en padden laten zich weer zien. Goed onderhoud in deze periode is belangrijk.

 

Onderhoud vijver lente: zuurstofplanten

In het voorjaar vormen de planten in de vijver weer jonge scheuten. Dit geldt zowel voor de waterlelies, als voor de moerasplanten en de zuurstofplanten.

Groeiende zuurstofplanten zijn van groot belang voor de vijver. Tijdens hun groei nemen deze planten namelijk voedingsstoffen op uit het water. Hierdoor blijft de de vijver helder. Zweefalgen krijgen zo geen kans, de vijver groen te maken.

Het onderhoud aan de vijver in de lente en de zomer moet daarom ook vooral gericht zijn op het stimuleren van de groei van de zuurstofplanten. Als de plantengroei niet op tijd op gang komt in het voorjaar, zullen de voedingsstoffen die in het water achterblijven leiden tot zweefalg. De vijver wordt dan groen en troebel.

Vijverwater – hardheid

Zacht water is de grootste bedreiging voor de vijver in het voorjaar. Veel vijvers hebben hier na de winter last van. Door regenval in de wintermaanden is de hardheid van het vijverwater namelijk teruggelopen. In dit zachte water kunnen zuurstofplanten niet goed groeien. Het gevolg is dan, dat er voedingsstoffen in het water achterblijven. Dit leidt tot groei van algen.

Zorg  daarom, dat de waterhardheid aan het begin van het groeiseizoen in orde is. De zuurstofplanten kunnen dan een goede start maken en op die manier het vijverwater helder houden. De hardheid van het vijverwater kun je verhogen door een behandeling met Mineral Clay en/of GH-Extra.

zuurstofplanten vijver voorjaar
Uitlopende zuurstofplanten in de vijver in de lente. Deze planten kunnen alleen groeien in voldoende hard vijverwater. Verhoog daarom zo nodig de waterhardheid in het voorjaar.

Zuurstofplanten snoeien

Als in de vijver nog veel zuurstofplanten van vorig jaar aanwezig zijn, kun je deze het beste terugsnoeien tot minimaal 15 cm onder de wateroppervlakte. Snoeien van zuurstofplanten gaat overigens het beste met een speciale vijverschaar. Dit is een schaar op een lange steel, die je vanaf het handvat kunt bedienen. Hierdoor kun je de planten in de vijver goed bereiken.

Verjongen zuurstofplanten

Voor het verjongen van de zuurstofplanten snoei je een flink deel van de planten in de vijver terug. Uit de afgeknipte plantdelen selecteer je vervolgens de mooiste nieuwe scheuten. Deze scheuten kun je daarna  in een plantmandje in de vijver zetten. Dit is de perfecte manier om veel groeiende zuurstofplanten in de vijver te krijgen. Door de planten te verjongen, heb je elk jaar frisgroene zuurstofplanten.

 

Draadalg bestrijden

Een ander probleem dat vaak in de lente optreedt is draadalg. Draadalgen in een vijver zijn niet alleen erg lelijk. Ze schaden ook nog eens de groei van de waterplanten door deze helemaal te overwoekeren. Draadalgen staan in biologisch opzicht dicht bij de gewone waterplanten, maar stellen lagere eisen aan hun omgeving. Dit betekent, dat draadalgen kunnen groeien in zacht water. Ook start hun groei al bij een lagere watertemperatuur dan bij de echte vijverplanten het geval is. Daarom komen draadalgen juist in het voorjaar vaak voor.

Het beste kun je draadalgen in het voorjaar preventief bestrijden, door de vijver in het vroege voorjaar te behandelen met Draadalg-in-één.

Draadalg-in-één doodt aanwezige draadalgen en algensporen. Hierdoor voorkomt het de groei van nieuwe algen. Ook verbetert dit product de hardheid van het vijverwater. Je pakt dus niet alleen de algen zelf aan, maar ook de achterliggende oorzaak van hun groei. De kans dat de draadalgen snel terugkeren is daardoor veel kleiner.

Instructiefilmpje over vijveronderhoud lente. Bekijk het snoeien van zuurstofplanten en het bestrijden van draadalgen in de vijver.

 

Pomp en vijverfilter inschakelen

Het voorjaar is ook de tijd om het vijverfilter weer in te schakelen. Als de watertemperatuur boven de 8 graden uitkomt, kun je het filter en de pomp weer inschakelen. Het vijverfilter kun je vervolgens enten met Pond Biotics. Hierdoor ontwikkelt zich snel een voldoende grote bacteriekolonie in het biologisch filter.

Laat de pomp en het filter tijdens het vijverseizoen 24 uur per dag aanstaan. Als het vijverfilter namelijk niet continu van zuurstofrijk water wordt voorzien, sterft de bacteriekolonie af. Dit leidt weer tot problemen met de groei van zuurstofplanten.

kikkerdril vijver
In het voorjaar ontwaken ook kikkers, padden en salamanders. Op de foto kikkerdril van de bruine kikker.

 

Voeren van de vissen in de vijver

De vissen in de vijver kun je weer voeren, zodra ze activiteit vertonen en de watertemperatuur boven de 8 – 10 graden komt. Voer vroeg in het voorjaar nog niet te veel. Vissen zijn koudbloedige dieren en hun activiteit is bij de genoemde watertemperatuur daarom nog niet zo hoog.

 

Onderhoud vijver zomer

Bijna al het onderhoud dat je in het voorjaar aan de vijver uitvoert, kun je ook in de zomer verrichten. Denk hierbij aan het regelmatig terugsnoeien van de zuurstofplanten, het af en toe verhogen van de waterhardheid en het bestrijden van draadalgen. Als de watertemperatuur in de vijver oploopt, kan de vijver gevoeliger worden voor de groei van zweefalgen. Dit leidt tot groen water in de vijver. Op de pagina een groene vijver helder maken lees je, wat je hiertegen kunt doen.

 

Verder lezen

  Draadalgen bestrijden

  Waterhardheid verhogen

  Onderhoud vijver najaar en winter

  Bacteriën in de vijver en het vijverfilter