Online advies – slechte groei van zuurstofplanten

Probleem: slechte groei zuurstofplanten

De zuurstofplanten in je vijver groeien slecht. Dit is een vrij ernstig probleem. Een goede groei van zuurstofplanten is namelijk essentieel voor het biologisch evenwicht in de vijver. Stagnerende plantengroei is vaak de eerste indicatie dat er iets mis gaat in de vijver. Dit geldt vooral voor de zuurstofplanten. Dit zijn de planten, die geheel onder water groeien. Deze planten houden het water in de vijver helder.

zuurstofplanten vijver
Zuurstofplanten zijn belangrijk voor de vijver. Ze houden namelijk het water helder. Als deze planten niet meer (goed) groeien, is het belangrijk snel in te grijpen.  Hierdoor kun je ergere problemen zoals zweefalg (groen water) voorkomen.

 

Oorzaak slechte groei zuurstofplanten

Waterplanten hebben voor hun groei het volgende nodig:

1. Voldoende zonlicht

Voor een goede plantengroei dient de vijver ten minste  vijf uur zon per dag te krijgen.

2. Voldoende koolzuur (CO2)

Bacteriën in de vijver en het vijverfilter produceren CO2. De zuurstofplanten groeien, door deze CO2 uit het vijverwater op te nemen.

Als in de vijver te weinig CO2 geproduceerd wordt, zal de groei van de zuurstofplanten stagneren. Met name jonge vijvers en vijvers zonder biologisch filter kampen vaak met een gebrek aan CO2.

Je kunt een vijver tijdelijk van extra CO2 voorzien door deze te behandelen met KH-Extra.

3. Hard vijverwater 

Waterplanten kunnen alleen groeien in hard water. Hiermee wordt water bedoeld, waarin voldoende mineralen zoals calcium en magnesium zijn opgelost. De hardheid van vijverwater wordt gemeten met de GH- en de KH-waarde.

Omdat invallende regen heel erg zacht is (geen mineralen bevat), loopt de hardheid van het water in je vijver voortdurend terug. Het is daarom erg belangrijk, de hardheid af en toe weer op peil te brengen. Dit kun je doen met Mineral Clay. Met dit product verbeter je de hardheid van het vijverwater. Hierdoor kunnen de zuurstofplanten beter groeien.

 

Advies

  • Ga na, of in je vijver aan alle drie de voorwaarden voor plantengroei voldaan wordt;
  • behandel de vijver eventueel met KH-Extra om deze tijdelijk van extra CO2 te voorzien;
  • controleer de hardheid van het vijverwater.  Behandel de vijver zo nodig met Mineral Clay om de hardheid te verbeteren.
groei zuurstofplanten verbeteren
Je kunt je vijver met deze middelen behandelen om een betere groei van zuurstofplanten te krijgen. Alle middelen op de foto maken het vijverwater harder.

 

Verder lezen

  Taak van zuurstofplanten in de vijver

  Mineral Clay: meer informatie

  KH-Extra

  Onderhoud van vijverwater