Online advies | Draadalgen

Probleem: draadalgen

Je vijver heeft last van draadalgen. Draadalgen en waterplanten zijn voedselconcurrenten van elkaar. Draadalgen kun je beschouwen als onkruid van de tuinvijver.

Een kenmerk van draadalgen is, dat ze voor hun groei lagere eisen stellen aan het water dan zuurstofplanten. Draadalgen groeien ook goed in zacht water. Zuurstofplanten hebben voor hun groei echter hard water nodig. Om deze reden zul je in een vijver met te zacht water vaak draadalgen aantreffen.

Draadalgen in de vijver
Draadalgen stellen lagere eisen aan hun groei dan waterplanten. Hierdoor kunnen ze probleemloos groeien in zacht water.

 

Oorzaak groei van draadalgen

Meestal zijn er twee hoofdoorzaken voor overmatige groei van draadalgen in de vijver:

1. De groei van de zuurstofplanten is onvoldoende

Hierbij kunnen er te weinig zuurstofplanten in de vijver staan. Ook kan er sprake zijn van een stagnerende plantengroei.

2. De waterhardheid is onvoldoende hoog

Zoals gezegd, kunnen draadalgen groeien in zacht vijverwater. Zuurstofplanten hebben hard water nodig voor hun groei. Als de waterhardheid van je vijver te laag is, zullen de draadalgen daarom wél overvloedig groeien en de zuurstofplanten juist niet.

 

Advies

Draadalgen kunt je het best op de volgende manier bestrijden:

  • dood de aanwezige draadalgen en algsporen met een antidraadalgmiddel en voorkom verdere verspreiding in je vijver;
  • verhoog de hardheid van het vijverwater. Dit zorgt voor betere groeicondities voor de zuurstofplanten, wat de groei van nieuwe draadalgen afremt.

Met Draadalg-in-één voer je beide stappen in één keer uit. Je bestrijdt hiermee de aanwezige draadalgen in de vijver en verhoogt tegelijkertijd de waterhardheid.

Draadalgen vijver bestrijden - draadalg-in-één
Met dit product doodt je draadalgen en algsporen in de vijver. Je verbetert er meteen ook de waterhardheid mee. Hierdoor blijft de vijver langer vrij van draadalgen.

 

Verder lezen

  Draadalgen voorkomen en bestrijden: 10 tips

  Meer informatie over Draadalg-in-één

  Draadalgen biologisch bestrijden

  Draadalg in zwemvijver bestrijden