Checklist nieuwe vijver opstarten

Met deze checklist nieuwe vijver opstarten ga je snel na, of een nieuwe vijver op de juiste manier is opgestart. Wanneer aan alle punten van deze checklist is voldaan, is de kans groot dat je vijver het prima gaat doen en mooi helder blijft.

Vijver is gevuld met geschikt vijverwater
Niet al het water is geschikt als vijverwater. Dit heeft te maken met de benodigde minimale waterhardheid. Regenwater en doorgaans ook leidingwater is te zacht. Dit kun je oplossen, door de vijver direct na het vullen te behandelen met GH-Extra. Dit product maakt geschikt vijverwater van leidingwater, doordat het de totale waterhardheid verhoogt.

Zet  voldoende zuurstofplanten in de vijver
In de opstartfase van de vijver is het allerbelangrijkste, dat de zuurstofplanten goed gaan groeien. Deze planten houden met hun groei immers het vijverwater helder. Zorg daarom voor zoveel mogelijk zuurstofplanten. Zet de planten in planmanden in een geschikte grondsoort en controleer regelmatig de groei ervan.

Plaats verschillende soorten zuurstofplanten in de vijver
Vooraf staat niet vast welke soort zuurstofplant het wel of juist niet goed zal doen in de vijver. Zorg daarom altijd voor verschillende soorten. Van de soorten die goed groeien, kun je het aantal planten vervolgens uitbreiden. Soorten die het in de meeste vijvers goed doen zijn Aarvederkruid, Gedoornd hoornblad en Bronmos.

Plaats de zuurstofplanten op de juiste diepte
Jonge zuurstofplanten bestaan meestal uit stekjes. Dit geldt ook voor de bosjes zuurstofplanten die je bij tuin- en vijvercentra kunt kopen. Je kunt deze plantjes in het begin het best niet te diep zetten in de vijver. Zorg dat er maximaal 15 cm tussen de bovenkant van de zuurstofplanten en het wateroppervlak zit. Je kunt de plantmandjes hiervoor bijvoorbeeld op een paar stenen zetten in de vijver. Wanneer de zuurstofplanten eenmaal goed groeien, kun je ze dieper zetten (50-60cm). Zorg dat zuurstofplanten altijd ruimte hebben om door te groeien richting wateroppervlak.

zuurstofplanten houden een vijver helder
In een nieuwe vijver moet alles gericht zijn op de groei van zuurstofplanten. Deze planten zorgen, dat het vijverwater helder blijft.


Zorg voor voldoende bacteriën in de vijver
Bacteriën in de vijver produceren koolzuur (CO2). Dit is de belangrijkste voedingstof voor de zuurstofplanten. Bacteriën groeien op lange termijn vanzelf in de vijver, maar om direct vanaf het begin te zorgen voor voldoende bacteriën kun je een nieuwe vijver of het vijverfilter enten met Pond Biotics. Hiermee zorg je ervoor, dat er snel voldoende bacteriën in de vijver en het biologisch filter groeien.

Meet regelmatig de waterwaarden van het vijverwater
Meten is weten! De groei van zuurstofplanten is zoals gezegd het allerbelangrijkste in een nieuwe vijver. De groeicondities voor de zuurstofplanten kun je controleren door regelmatig de GH- en KH-waarde van het vijverwater te meten (met een druppeltestset). Zo nodig kun je de waterhardheid op het gewenste peil brengen met GH- Extra en KH-Extra. Zorg dat het de zuurstofplanten aan niets ontbreekt.

 

Verder lezen

  Waterplanten en zuurstofplanten

  Vijverwater testen

 Nieuwe vijver opstarten

   GH-Extra