Beplantingsplan vijver: vijver aanplanten

Het beplantingsplan van de vijver is een belangrijk deel van het vijverontwerp. Je geeft hierin namelijk aan, welke waterplanten je waar in de vijver wilt zetten. Op basis van dit beplantingsplan ga je vervolgens je vijver aanplanten.

Waterplanten hebben een belangrijke functie in de vijver. De planten houden namelijk het vijverwater helder. Zonder goede beplanting krijgt een nieuwe vijver daarom snel last van algen en groen water. Alle reden dus, om te zorgen voor een goed beplantingsplan.

beplantingsplan vijver
Waterplanten, en dan met vooral de zuurstofplanten, houden de vijver helder.


In het beplantingsplan van je vijver neem je drie soorten planten op: zuurstofplanten, lelieachtigen en moerasplanten. Deze drie categorieën bespreken we hieronder.

Beplantingsplan: zuurstofplanten

Zuurstofplanten zijn veruit de belangrijkste waterplanten in de vijver. Deze planten hebben een belangrijk kenmerk: ze groeien volledig onder water. Hierdoor halen ze al hun voedingsstoffen rechtstreeks uit het vijverwater. Zuurstofplanten zijn voedselconcurrenten voor algen. Algen maken het vijverwater groen en troebel. Als er echter genoeg groeiende zuurstofplanten in de vijver staan, blijft het vijverwater helder.

Per 1.000 liter vijverwater heb je daarom minimaal één mand zuurstofplanten (met 4 bosjes) nodig. Niet alle zuurstofplanten zullen echter even goed zullen groeien in de vijver. Het is daarom belangrijk verschillende soorten op te nemen in het beplantingsplan.

Geschikte soorten zuurstofplanten voor de vijver zijn:

  • Waterpest (Elodea canadensis)
  • Glanzend fonteinkruid (Potamogeton lucens)
  • Bronmos (Fontinalis antipyretica)
  • Gedoornd hoornblad (Ceratophyllum demersum)
  • Aarvederkruid (Myriophyllum spicatum)

Juist minder geschikt voor een nieuwe vijver is Waterviolier (Hottonia palustris). Deze waterplant groeit namelijk alleen goed in relatief zuur water. In nieuwe vijvers gaat de plant daarom meestal al snel dood.

Alle deze zuurstofplanten kun je het best op een plantdiepte van 50 cm zetten. Voor het plaatsen van de zuurstofplanten kun je gebruik maken van plantmandjes van 20 cm x 20 cm. Deze mandjes vul je met speciaal zuurstofplantensubstraat of een gelijk mengsel van vijveraarde en scherp zand. Poot in één mandje altijd één soort zuurstofplant.

In deze video van vijver.blog zie je een goed aangeplante vijver, onder water gefilmd.

Beplantingsplan: waterlelies

Er zijn veel verschillende soorten waterlelies te koop. De meeste soorten groeien het best op een waterdiepte van 80 cm. Een jonge plant kun je echter het best tijdelijk op een minder diepe plaats (50 cm) zetten. Jonge lelieplanten hebben veel tijd nodig om een wortelstelsel te vormen. Vaak geven ze de eerste twee jaar daarom maar weinig bladeren en bloemen. Om te zorgen dat de wortel goed kan groeien, zet je een waterlelie in een grote, platte plantmand. Deze kun je vullen worden met speciale lelieaarde en vervolgens afdekken met grof zand of fijn grind.

Waterlelies worden vooral voor de sier in de vijver gezet. Hun bladeren zorgen in de zomer echter ook voor schaduw in de vijver. Waterlelies zijn in de vijver de meest opvallende planten. Dit geldt zeker, als ze in bloei staan.

Hoe donkerder een lelie gekleurd is, des te meer zonuren de plant nodig heeft. Zo zal een witte waterlelie (Nymphaea alba) al bloemen geven bij zes zonuren per dag, terwijl een dieprode variant als Nymphaea escarboucle acht tot tien zonuren vereist. Houd hiermee rekening in het beplantingsplan.

waterlelie in vijver
Een donker gekleurde waterlelie heeft veel zon nodig om te kunnen bloeien.

Beplantingsplan: oeverplanten en moerasplanten

Oeverplanten en moerasplanten dienen vooral om de vijverrand van een natuurlijke vijver mooi te laten begroeien. In een formele vijver blijven deze planten daarom vaak helemaal achterwege. Moerasplanten hebben, net als waterlelies, maar een beperkte biologische rol in de vijver. Deze planten plaats je dus vooral voor de sier.

Moerasplanten zijn er in zeer veel soorten en maten. Sommige staan tot wel 40 cm diep in de vijver, terwijl andere soorten slechts licht vochtige grond verdragen.

Het mooiste effect krijg je met één of hooguit enkele soorten moerasplanten. Veel verschillende soorten leidt tot een rommelig geheel.

plantmanden in vijver
Op deze afbeelding is te zien hoe plantmanden in de vijver gezet worden. De twee waterlelies staan op het diepste punt van de vijver.

Waterplanten aanschaffen

Waterplanten kun je kopen bij tuincentra en vijverspeciaalzaken. Van maart tot oktober is er een ruim aanbod. Ga je al vroeg in het voorjaar je vijver aanplanten, houd dan rekening met het volgende. Veel planten die in het vroege voorjaar worden verkocht, zijn in een warme kas opgekweekt. Hierdoor zijn ze niet goed afgehard. Daardoor kunnen de planten makkelijk afsterven als ze plotseling in  een relatief koude vijver gezet worden. Het is daarom zeker te overwegen, waterplanten bij een speciaalzaak te kopen. Zij kunnen je namelijk adviseren, welke planten je het beste wanneer kunt kiezen.

Waterplantenspecialist
Waterplantenspecialist van der Werf in Reeuwijk (Nederland, nabij Gouda) heeft een zeer groot assortiment waterplanten en kan advies geven over het op de juiste wijze beplanten van je vijver. Dit bedrijf levert ook in België.

Verder lezen

  Vijverontwerp

 Nieuwe vijver opstarten

 Waterplanten en zuurstofplanten

 Afbeeldingen waterplanten